• Image

Rosacea

Rosacea drabbar ca 8 procent av den vuxna befolkningen. Det är en kronisk hudsjukdom som kan ge rodnad, knottror och inflammerade utslag i ansiktet, framför allt kring pannan, näsan, kinderna och hakan.

Uppkomst

Varför vissa drabbas av rosacea är än så länge en gåta. En del av förklaringen kan vara att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktet på något sätt startar en inflammationsprocess. Rosacea är vanligare hos personer som har lätt för att rodna av värme och stress. Sol och kroniska hudskador av sol är utan tvivel en viktig bakgrundsfaktor vilket är vanligare hos ljushyade personer, liksom rosacea. Det finns även teorier om att rosacea, liksom akne, har sitt ursprung i ansiktets talgkörtlar. Några bakterier som skulle orsaka rosacea har man dock aldrig hittat, trots att man ofta använder sig av antibiotika i behandlingen (antibiotika används för dess anti-inflammatoriska effekt).

Bilden ovan visar klassiska symptom vid rosacea.


Symptom

Rosacea upplevs olika för alla. Om du har minst ett av följande tecken/symptom på rosacea, ska du söka läkare för att få en diagnos och rätt behandling.

Rosacea har många olika ansikten - notera följande uttryck och symptom

Varje enskilt tecken eller symtom kan utvecklas från milt till måttligt svårt. Det är därför det är viktigt att få diagnos och behandling.


Försämringsfaktorer

Exempel på faktorer som kan provocera fram en försämring är starkt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, irriterande kemikalier (även ibland vanliga hudkrämer), alkohol och stress. Det är väl känt att starka kortisonkrämer i ansiktet kan framkalla rosacea. Receptfri hydrokortison är dock oftast "ofarligt".

Märker man en snabb (inom timmar) försämring av symtomen efter kontakt med någon av ovanstående faktorer ska man naturligtvis undvika den eller dessa. Dessvärre är det svårt att avgöra vad som utlöser symtomen och observera att det inte är alla som har någon försämringsfaktor. Alla med rosacea bör generellt undvika överdrivet solande.


Vad kan jag själv göra?

Det finns en rad egenvårdande insatser som kan göras:

  • Undvik mat och produkter som gör att huden hettar eller rodnar.
  • Irritera inte den lättrodnande huden utan undvik starka tvålar, ansiktssprit och utvärtes spritlösningar.
  • Undvik peelingbehandling.
  • Sola försiktigt. Solskyddskrämer är viktiga men skugga är ännu bättre.

Som vid de flesta hudsjukdomar finns det personer som upplever förbättring vid solvistelse. Ungefär 20-30 procent av personer med rosacea gör just det. Teoretiskt sett försämrar dock alltid sol på lång sikt, varför överdrivet solande ska undvikas. Täckande preparat mot rodnad kan köpas i kosmetikahandeln, men kan ibland irritera huden.

Kontakta din läkare idag

Då rosacea tenderer att förvärras över tid är rätt diagnos av stor vikt. Din läkare kan avgöra om dina symptom är orsakade av rosacea. Den goda nyheten är att rosaceasymptom kan kontrolleras genom kontinuerlig läkemedelsbehandling och genom att du undviker de utlösande faktorer som du har identifierat.

Prata med din doktor om vilka behandlingsalternativ som kan vara aktuella för dig.

Läs mer!

» Läs mer om rosacea på www.actonred.se
» Följ Act on Red på Facebook
» Ladda ned broschyren "Rosacea - information om ett vuxet problem


I samarbete med Mats Berg, Hudläkre, Skindoc, Stockholm

 


 


 

Ladda ner broschyr: 

Ladda ned "rosacea -information om ett vuxet problem" (pdf)Besök webbplatsen: 

bEsök www.actonred.se"ActonRed" på Facebook: 


Följ ACT On red på facebook