• Image

Du är här » Behandlings- områden » Allmänheten » Akne

Akne

Akne är en av de vanligaste hudsjukdomarna som finns och man räknar med att ca 80-90% av alla tonåringar drabbas av besvären i någon form. Akne är en kronisk inflammation i talgkörtlarna i huden. I början av puberteten stimulerar könshormoner talgkörtlarna till att bilda mer fett. Det märks på att huden blir fet. Samtidigt ökar produktionen av hudceller, vilka täpper till talgkörtlarnas utförsgångar så att en del av fettet inte kommer ut. På så sätt bildas en pormask (på latin: komedon). Man ser dem på hudytan som små vita, lätt upphöjda prickar och några har en svart punkt i mitten. 

Inne i pormasken finns fett, hudceller och normalt förekommande hudbakterier. Bakterierna trivs mycket bra i den syrefattiga miljön och förökar sig inne i pormaskarna. Då bildas ämnen som kan tränga ut i den omgivande huden och framkalla en inflammation. Den yttrar sig som en ”finne”, dvs en röd öm knuta som förr eller senare får en gulvit topp.

De flesta finnar läker av sig själv, men de som blir hårda och går på djupet kan resultera i kvarstående ärr. Alla pormaskar utvecklas inte till en finne men så länge det finns en ökad produktion av talg och hudceller sker bildning av pormaskar och risk för utveckling till nya finnar.

Svårighetsgraden av akne brukar nå ett maximum i 15—18 års åldern och avtar och försvinner för de flesta vid 20-årsåldern. Akne förekommer även hos äldre och då framför allt hos kvinnor.

 

Talgkörtlar vid akne

Sluten eller vit pormask
Syns knappt men känns som små knottror på huden.


Öppen eller svart pormask
Syns som upphöjda prickar med en svart punkt i mitten. Det svarta är inte smuts utan färgpigment som normalt finns i huden.


Finne
Bakterier som normalt finns i huden och talgkörteln har ökat i antal och en inflammation har uppstått – en finne har bildats.

Böld
Talgkörteln har spruckit och inflammationen har spridit sig i vävnaden runt omkring finnen.Vad kan jag själv göra?

Tvätta ansiktet 1—2 gånger dagligen med en mild och hudvänlig tvål eller rengöringskräm. Feta (tjocka) krämer och salvor kan täppa till talgkörtlarnas utförsgångar och skall därför undvikas. Det går bra att använda täckpreparat för att kamouflera finnarna, bara du undviker feta produkter.

Det finns ett flertal läkemedel för behandling av akne. All aknebehandling bör pågå under en längre tid (från någon månad till år beroende på resultatet och vilket läkemedel) för att få bästa resultat. Syftet med behandlingen är dels att minska befintliga finnar, dels att förhindra nya finnar att uppstå eftersom själva sjukdomen finns kvar i huden tills man vuxit ifrån sin akne. Det betyder att det kan vara nödvändigt med daglig behandling i flera år. Tala gärna med en läkare om den bästa behandlingen för dig.

På apoteket finns bra receptfria läkemedel mot akne, innehållande bensoylperoxid. Dessa är lämpliga som förstahandsval vid egenbehandling av akne.

Om inte receptfria medel hjälper efter 6-8 veckor, eller att du upplever att du har svårare besvär, bör du konsultera en läkare då det finns en rad olika läkemedel att få på recept.


Kom ihåg!

Det finns effektiv behandling mot akne.
Var envis och ha tålamod — ge behandlingen en chans att hinna ge resultat!
Hjälper inte receptfria läkemedel, sök läkare.

Informationen på sidan är faktagranskad av hudläkare Birgitta Wilson Claréus.

Informationen på denna sida kan inte ersätta konsultation hos en läkare. Om du har symptom som beskrivs på vår hemsida, kontakta en läkare för att få en diagnos och korrekt behandling.


Läs mer!

» Läs mer på webbplatsen www.omfinnar.se
» Ladda ner Akne får aldrig stoppa dig (pdf)
» Följ kampen "Finta finnen" på Facebook

 

Besök webbplatsen: 

Besök webbplatsen www.omfinnar.se

 

"Finta finnen" på Facebook: 

följ kampanjen "finta finnen på facebook